Deja-vu og vardøger

Leste akkurat på Trine sin blogg om dejavu og hva det egentlig er. Slik beskriver Trine det  :
"Mange av oss har på ett eller annet tidspunkt fått en underlig følelse av å ha opplevd akkurat dette øyeblikket før. 

Såkalt déjà vu. Begrepet Déjà vu er fransk og det betyr "Allerede sett". Følelsen av déjà vu følges av en sterk fornemmelse av gjenkjennelse, og ofte en underlig eller nifs stemning. Du får følelsen av at noe du opplever er en slags reprise nesten på en hendelse som har skjedd deg før. "

Det er en merkelig følelse. En kjent smak, følelse, lukt, en kjent setting, noe som gjør at du tror du har opplevd dette før, men så kan det umulig stemme. Hva er egentlig dejavu? Forskere sier det er pga den ene hjernehalvdelen jobber fortere enn den andre, så vi blir forvirret. Altså vi ser og hører noe før vi oppfatter det. Noen igjen mener det er fordi vi kjenner igjen elementer eller mennesker fra tidligere liv. Kanskje vi møter et helt nytt menneske, men som vi har kjent godt i ett tidligere liv og det er derfor man får den følelsen, av at dette har jeg opplvevd før.
Selv har jeg opplevd det flere ganger, men kan ikke beskrive det.

Men hva er en vardøg? Jeg hadde egentlig ikke hørt om det før min pappa fortalte en historie om det. Når han var liten så pleide han å dra på hytta sammen med min bestemor før bestefar. Han jobbet og kom opp senere. Før han kom kunne de ofte høre lydene av at  han gikk på ski frem til hytta, at han tok de av og trampet på verandaen foran døra for  å få snøen vekk fra skoene og at han tok snøen vekk fra skiene. Når pappa løpte til døren for å hilse på han, så var det ingen der. 10 min senere så kom han...
Alle på hytta hørte dette, så det var ikke innbilning fra pappas side.
En vardøge er , slik jeg har forstått det, ett slags forvarsel på at noe skal skje. Du kan høre telefonen ringe, før det faktisk skjer, høre en bil rulle inn i gårdsplassen før det faktisk skjer osv.
Som regel varsler en vardøg noe som skal skje om ca 2-10 min. Det er som oftest lyder, og man SER sjelden vardøger.  Viktigst av alt, det er helt ufarlig. Det er bare energien til det mennesket som varsler :)
Søkte akkurat på google nå, og wikipedia sier at en vardøg er en slags hjelpeånd som går foran den personen den er knytte til og varsler at personen kommer rett før den gjør det. Så dvs at det er en spøkelsedobbeltgjenger?? mhmm...i dette tilfelle velger jeg å gå vekk fra det wikipedia skriver,og heller holde meg til det jeg trodde i første omgang , nemlig det jeg har skrevet før her.
I følge samisk tro er en vardøge man ser FØR personen faktisk kommer, noe som varsler lykke for den personen. Men er det en vardøge som kommer etter personen er dratt. F.eks at man hører noen ta på seg sko og går ut etter det faktisk så har skjedd, så er det noe som varsler ulykke før den personen det gjelder..

Har selv aldri opplevd vardøge...har du ?

flames

4 kommentarer

Trine

25.jul.2009 kl.22:49

Ja jeg har opplevd vardøger mange ganger. Det er merkelig. I går senest. Frode ventet jeg hjem, og jeg hørte tydelig at det tok i døra, nøkkelen vridd om. Jeg ropte hallo, men ingen var der. Ca 5 minutter senere hørte jeg det samme, og da kom han.. Merkelig dette..

Pia Susanne

26.jul.2009 kl.00:30

Du er blitt anbefalt :-)

Pia Susanne

27.jul.2009 kl.16:34

Bare hyggelig det :-)

Bad Brunette

25.aug.2009 kl.20:20

Vardøger har jeg opplevd mange ganger... faktisk i dag til og med! Hørte det mye da jeg var yngre sånn ca 10-15 min før pappa kom hjem. Hørte nøkler i døra, at han sparket snø av skoene f.eks. Men har hørt at det er personavhengig. Tanten til pappa pleide også å høre det før han kom. Eneste personene jeg har hørt det på er pappa og mannen min. I dag trodde jeg mannen min var hjemme allerede 10 min før han kom. Fikk nesten sjokk når han ikke satt i stua for trinnene i trappa, smellet i døra og at han tok av seg skoa (sykkelsko m borrelås) hadde jeg jo hørt allerede!

Skriv en ny kommentar

MYSTICA -Det overnaturlige, magi , fantasi og tro

MYSTICA -Det overnaturlige, magi , fantasi og tro

23, Oslo

"Vi ser alt sammen i et speil, i en gåte. Noen ganger kan vi gløtte igjennom speilet og se litt av det som er på den andre siden. Hvis vi pusset speilet helt rent, ville vi se mye mer. Men da ville vi ikke lenger se oss selv.." Jostein Gaarder.

Kategorier

Arkiv

hits